Via ferrata în defileul Crișului Repede

Vrei altceva? Îndrăzneşti să îţi testezi forţa şi agilitatea, ieşind in zona cotidiană de confort? Pereţii verticali ai defileului Crişului Repede te aşteaptă. Patru trasee de via ferrata, pentru toate gusturile şi pentru toate puterile sunt pregătiţi de aventură.

I s-a spus „Peretele Zânelor” şi îşi merită numele. Acest traseu, nu foarte greu, îi va răsplăti pe turiştii îndrăzneţi cu splendide imagini asupra defileului Crişului Repede. De-a lungul traseului, balcoanele naturale, aflate pe peretele de stâncă, sunt, fiecare în parte, loc de popas şi încântare.

În apropierea impresionantului portal al peşterii Unguru Mare, la Şuncuiuş, traseul „Valea Hodoaba” poate fi un prim test pentru cei care visează să devină alpinişti. Nici prea greu, nici prea lung – măsoară doar 40 de metri – acest parcurs dezvăluie turiştilor ipostaze memorabile ale zonei. Nu e de mirare că, din acest motiv, este şi foarte căutat de fotografi. În plus, de sus, poate începe o altă aventură, parcurgerea canioului săpat în rocă de Pârâul Tare. Cum vă spuneam, în Pădurea Craiului provocările se ţin lanţ.

I s-a spus „Casa Zmăului” şi nu degeaba. Este cel mai dificil traseu de via ferrata din judeţul Bihor. Cei aproape 200 de metri sfidează verticalele muntelui şi uneori, pe porţiunile surplombate, chiar gravitaţia. Undeva, sus de tot, cei care ajung până acolo se pot delecta traversând un pod suspendat. Peisajul este de nedescris. El trebuie văzut! Şi, pentru asta, orice efort merită din plin.

Via Ferrata „Cassio Montana” din Șuncuiuș este un traseu, gândit profesionist, dedicat tuturor iubitorilor de aventură fie începători, fie avansați în ale cățăratului pe stâncile impunătoare ale munților. Se ajunge la o altitudine de aproape 100 de metri în aproximativ 2 ore. Traseu pornește pe o pantă lină pe care încet o să punem în practică tehnicile de cățărare pe un traseu de via ferrata. Înainte de atacarea ”pintenului stâncos” se poate face o pauză pentru odihnă, hidratare și fotografii. Iar dacă ne-au lăsat puterile putem părăsi traseul la prima ieșire. Urmează apoi o verticală bine asigurată care ne duce la o înălțime numai bună să admirăm peisajul spectaculos al defileului Crișului Repede. În cazul în care ați obosit și vreți să ieșiți din traseu se poate urmări cablul și scărițele care o iau spre stânga. Poteca este deasupra de Pensiunea Gradia și de drumul care duce spre Peștera Ungurul Mare. Spre partea dreaptă urmează o brână a cărei traversare o facem pe orizontală și care necesită atenție. Imediat după aceasta traseul continuă spre o grotă răcoroasă, un loc ideal pentru a ne trage sufletul. De aici mai trebuie să facem un ultim atac pe o porțiune stâncoasă pentru a ajunge în vârf. Ajunși în creastă, uimirea ne cuprinde din nou.Priveliștea așternută sub picioarele noastre a meritat tot efortul. Meandrele Crișului Repede, podurile de fier care duc la peșterile din zonă, pădurile liniștitoare împreună cu liniștea muntelui sunt doar câteva detalii ale acestui tablou magic pe care vă invităm să-l descoperim împreună.”

[wpml-string context="content templates" name="Other Destinations"]Other Destinations[/wpml-string]