Descoperă Bihorul

Județul Bihor își încântă vizitatorii cu frumusețile naturale, cu arhitectura de excepție, cu orașele și satele animate de oameni primitori.

Situat la granița de nord-vest a României, județul Bihor este înzestrat cu numeroase valori naturale și culturale, concentrate în areale turistice consacrate, atrăgând anual turiști veniți din toate colțurile lumii. Varietatea atracțiilor turistice și infrastructura specifică turismului satisfac cele mai diverse motivații și asigură posibilitatea practicării diferitelor tipuri de turism (turism de recreere, turism curativ, turism de aventură, dar și turism cultural etc.).

Datorită munților pitorești, fragmentați de văi cu sectoare de chei și defilee sălbatice, a izvoarelor termale și a câmpiilor străbătute de râuri meandrate, Bihorul este destinația turistică perfectă pentru o vacanță activă. Bisericile de lemn, mărturii ale creației populare românești, întregesc împreună cu grădinile publice și clădirile de patrimoniu din Oradea, atmosfera relaxantă. Locurile încărcate de legendele și trăirile oamenilor, mâncărurile, tradițiile și meșteșugurile, oferă turiștilor care străbat Bihorul, experiențe de poveste.

Pasionații de drumeție pot străbate Munții Bihor, Vlădeasa, Pădurea Craiului și Codru – Moma pe poteci marcate care travesează locuri de un pitoresc aparte, precum: Platoul carstic Padiș, Valea Boga, Valea Sighiștelului, Defileul Crișului Repede, Valea Iadului etc. Cei care vor să practice activități pline de adrenalină (rafting, kayaking, canyoning, tiroliană, via ferrata) se pot aventura cu ambarcațiunile pe apele Crișului Repede sau pe cele ale Crișului Negru, pot surmonta abrupturi naturale spectaculoase folosind tehnici de alpinism sau pot folosi traseele de aventură amenajate.

Fascinanta lume subterană poate fi explorată de iubitorii de speoturism, Bihorul adăpostind cea mai mare densitate și varietate de forme și fenomene carstice din România, unele cu statut de superlativ național și european (Peștera Cetățile Ponorului, Avenul V5, Peștera Vântului, etc.). Pentru cei care vor să se relaxeze într-un mediu sănătos, le stau la dispoziție stațiuni turistice balneoclimatice, cum ar fi: Stâna de Vale, Băile Felix și Băile 1 Mai. Iubitorii sporturilor de iarnă pot alege pârtiile din satul de vacanță Vârtop sau din Stâna de Vale, dotate cu instalații moderne de transport pe cablu.

Așezările rurale din arealul montan sau de câmpie își atrag vizitatorii prin atmosfera ancestrală, prin elementele de arhitectură populară și prin obiceiurile și meșteșugurile care conferă identitate locului: păstoritul (locuitorii satelor de la poale munților), olăritul (ceramica albă de Vadu Crișului, ceramica roșie de Leheceni), prelucrarea artistică a lemnului (lada de zestre de la Budureasa), împletiturile din paie, papură, pănuşi și nuiele (satele de pe valea Ierului şi Barcăului), podoabe din mărgele (zgărdanele cu mărgele roşii, albe, negre şi verzi, cu motive geometrice, de la Drăgoteni, Giulești și Beiuș), încondeiatul ouălor (Drăgoteni, Lazuri de Beiuș, Budureasa etc.), pictarea icoanelor pe sticlă și pe lemn (Beiuș, Roșia, Budureasa), lutieritul (vioara cu goarnă de la Budureasa, Finiș, Lazuri de Roșia) etc.