Sat de vacanţă Vârtop

Situat la limita dintre judeţele Bihor şi Alba, satul de vacanță Vârtop se află chiar în în inima Munților Bihor, la 1150 de metri altitudine. Indiferent de anotimp, la Arieşeni e întotdeauna câte ceva de făcut. Păduri umbroase de conifere, poieni viu colorate, pline de parfumul a sute de specii de flori, pajiști subalpine care te cheamă către culmi, forme și fenome naturale spectaculoase care te aşteaptă să le descoperi, pârtii moderne şi locuri de cazare pentru toate gusturile sau buzunarele sunt numai câteva din argumentele irezistibile ale acestor locuri. Datorită acestor veritabile comori naturale, aflate toate în împrejurimile sale, satul de vacanţă Vârtop a devenit şi el parte a Parcului Natural Apuseni.

Pe traseele turistice din preajmă, iubitorii de drumeție montană pot descoperi atracții turistice cunoscute chiar şi peste hotare: spectaculosul canion de la Groapa Ruginoasă, peisajele de basm ce pot fi văzute de pe vârful Cucurbăta Mare (1849 m) sau de pe Piatra Grăitoare (1658 m), frumoasele trasee care duc spre abruptul Pietrele Negre, Cheile Galbenei, Cascada Vârciorog și peștera Porțile Bihorului.

În imediata vecinătate a satului de vacanță Vârtop există 3 pârtii de schi. Cea mai căutată dintre ele, pârtia Piatra Grăitoare, are o lungime de 1880 de metri, cu grad de dificultate mediu și dificil. Telescaunul modern îi urcă pe iubitorii sporturilor de iarnă 250 de merti, de la baza la vârful pârtiei. De aici, din vârf, fie vară, fie iarnă, turiştii pot admira peisajele de neuitat specifice Apusenilor. La Vârtop funcţionează nu mai puţin de trei şcoli de schi, având peste 40 de instructori şi monitori autorizaţi.

Pe abruptul Pietrelor Negre a fost amenajat un spectaculos traseu de via-ferrata. E una din acele atracţii turistice care varsă valuri de adrenalină în sângele celor care se încumetă să o parcurgă. Biciclete, trotinete sau carturi montane stau şi ele la dispoziţia călătorilor care vor să îmbine sportul cu drumeţia. După atâta efort, turiştii se pot bucura de o binemeritată relaxare la una din piscinele ori saunele hotelurilor şi pensiunilor din satul de vacanţă Vârtop. Cei care nu şi-a consumat toată energia, au la îndemână, din zori şi până târziu în noapte, discoteci sau programe de animaţie turistică.