Padiș

46.5961004, 22.73249450000003   Platoul Carstic Padiș, Pietroasa

Aflat la altitudini ce variază între 1250 şi 1280 m, platoul Padiş este situat în partea central-nordică a munţilor Bihor. Ceea ce este mult mai important e faptul că Padişul se află fin în mijlocul inimii tuturor celor care cunosc şi iubesc Apusenii. Nu poţi să treci prin Padiş fără să te îndrăgosteşti şi fără ca măcar să îţi promiţi că vei reveni. E locul unde rezervaţiile naturale, fenomenele şi formele carstice stau, practic, una lângă alta. Oriune pui piciorul e ceva de văzut. Din acest motiv zona Padiş a fost inclusă în Parcul Natural Apuseni.

 

Padişul este vestit la nivel naţional şi european datorită numeroaselor sale superlative carstice. Aici există şi pot fi văzute: cel mai grandios complex carstic din Europa, Cetăţile Ponorului, cel mai înalt portal de peşteră din România, intrarea în peştera Cetăţile Ponorului măsoară nu mai puţin de 76 de metri, cel mai adânc aven din România, denumit V5, are 653 de metri sub pământ. Tot aici se află unul din cele mai lungi sisteme carstice de confluenţă subterană din ţară, Zăpodie – Peştera Neagră, circa 12 kilometri lungime. Peştera Cetăţile Rădesei, una din destinaţiile obligatorii ale zonei, este de-a dreptul impresionată. Unica polie autentică din România – o depresiune carstică închisă din toate părţiele, ca un ţinut uitat de timp – se află tot aici şi se numeşte polia din poiana Ponor. Peştera Onceasa este unul din cele mai importante situri paleontologice din Europa. Acolo se găsesc numeroase oseminte ale urşilor de cavernă, specie dispărută cândva în zorii umanităţii. Tot în zona Padiş e musai să vezi măcar una din cele trei peşteri care au gheaţă permanent, pe tot parcursul anului, din România: Focul Viu, Borţig şi Gheţarul de la Barsa. Dar mai sunt şi cheile, spectaculoase, sălbatice, prăpăstioase, de pe Someşul Cald sau din valea Galbena ori izvoare carstice al căror debit face să pară că apa izbucneşte din adâncuri, cum e Izbucul Galbenei… Ei bine, toate astea i-au făcut pe mulţi să creadă şi să mărturisească faptul că o viaţă nu ar fi de ajuns să cunoşti Padişul aşa cum merită. Nu degeaba, Czaran Gyula, cel numit „părintele turismului din Apuseni”, şi-a dedicat acestor locuri cei mai frumoşi ani din viaţă.

Platoul Padiş este „pământul făgăduinţei” pentru toţi cei care doresc să exploreze lumea plină de mister a peşterilor. Reţeaua de trasee, densă şi bine pusă la punct, leagă între ele toate aceste perle ale munţilor Apuseni, chemându-i pe turişti să le descopere. Poteci sunt pentru pentru toţi şi pentru toate gusturile, iar cei mai bine pregătiţi dintre călători se pot aventura pe traseele mai dificile, prin chei adânci, pe pereţii de stâncă sau prin cetăţile subterane.