Stâna de Vale, comoara de altădată

46.691426652405184, 22.6214233320801  

Una din cele mai vechi staţiuni climaterile montane din România, Stâna de Vale şi-a avut perioada de strălucire la începutul secolului XX. Din păcate, multe din bijuteriile arhitectonice ale acelor vremuri au dispărut. Dar, staţiunea situată la 1102 metri altitudine a păstrat câteva din argumentele care i-au adus pe turişti aici: cel mai ionizat aer, izvoarele minerale, peisajele de un pitoresc aparte şi, în sezonul rece, zăpada atât de căutată de către iubitorii sporturilor hibernale.

Drumeţii, nu mai lungi de o zi, îi poartă pe turişti la superbele cascade: Moara Dracului, Săritoarea Ieduţului, Vălul Miresei, Iadolina şi Miss, ori pe culmea Cârligaţilor, locul de unde pot fi admirate superbe panorame asupra Ţării Beiuşului sau către munţii Văldeasa.

La doi paşi de centrul staţiunii se află Izvorul Minunilor, sursa uneia din cele mai apreciate ape minerale din România, loc de legendă cu trimiteri către locuitorii din cele mai vechi timpuri ai locurilor de aici.

Iarna, cascadele amintite mai sus sunt locuri căutate de alpiniştii care încearcă să le escaladeze dar şi de turiştii mai puţin aventuroşi care le caută doar pentru momentele de contemplaţie oferite de apa care s-a oprit în loc din eterna ei curgere.

Baza de tratament a staţiunii oferă turiştilor posibilitatea de beneficia de proprietăţile curative ale climatului montan şi ale apelor minerale. Iar cele două pârtii de schi sunt acoperite cu zăpadă aproape cât e iarna de lungă, spre bucuria sportivilor veniţi din toate colţurile ţării.