Muzeul istoriei evreilor din Oradea și Bihor

este spațiul expozițional dedicat comunității evreilor din Oradea și a victimelor Holocaustului, fiind amenajată în Sinagoga Aachvas Rein o expoziţie permanentă în memoria orădenilor care şi-au pierdut viaţa în timpul Holocaustului, unde în imagini este transpus infernul care a dus la decimarea unei populații de peste 30.000 de persoane, prin deportarea și exterminarea în lagăre.

Astfel, la parterul muzeului sunt afișate panouri informative şi obiecte legate de viaţa comunităţii evreieşti din zona noastră, unele dintre ele vechi de peste 400 de ani, astfel cei care pășesc aici au ocazia să cunoască viața evreilor orădeni în vremea de maximă înflorire a comunității evreiești.

Urmele holocaustului încep din momentul în care se urcă pe scările ce duc spre etaj unde sunt pictate umbre de femei, copii, bărbaţi, bătrâni trimişi în lagărele de concentrare iar în continuare aici fiind expuse obiecte și documente care amintesc de cea mai grea perioadă a evreilor orădeni. Pe podea sunt desenate șinele de tren spre Auschwitz dar şi cea din actualul Parc Bălcescu, pe care erau transportați și de unde au plecat vagoanele cu evreii orădeni.

Tot aici, pe mai mulţi pereţi au fost inscripţionate numele persoanelor care și-au găsit sfârșitul în lagărele de exterminare în timpul Holocaustului. În două zone, simbolic, au fost expuse mai multe valize şi bagaje, dar şi fotografii de mari dimensiuni realizate la Auschwitz. Pe panouri din sticlă vizitatorii pot citi toată istoria prigoanei împotriva evreilor din Oradea.

Toate aceste vremuri triste sunt relatate de către urmașii celor care au supraviețuit Holocaustului.